Home Metini napotki Napotki za ogrevanje in ohlajanje
Napotki za ogrevanje in ohlajanje PDF Print E-mail

NAPOTKI ZA OGREVANJE

Pred vsako obliko vadbe naj bo prvih 5 do 10 minut namenjenih ogrevanju. Telo ni zdravo obremeniti z visoko intenzivnostjo, zato mora biti ogrevanje nizko intenzivno –  navadno po ravni površini.

Ogrevanje povzroči začetek znojenja, pospeši srčni utrip in poviša temperaturo v mišicah, kar zmanjšuje možnost poškodb. Pospešijo se metabolični procesi in poveča se gibljivost, ki jo potrebujete za sproščen tek. Pri ogrevanju se pripravite na zahteve treninga, ki vas čaka. 

Zelo pomembne so dinamične gimnastične vaje, ki jih izvajamo takoj zatem in s katerimi ogrejemo sklepe in mišice, da jih čim bolje pripravimo na maksimalno delo – to je treningu, ki sledi. Namenjene so izključno ogrevanju in ... to niso raztezne vaje – se pravi, da vse vaje delamo dinamično, ne prehitro, ne prepočasi, medtem ko raztezanje pomeni, da v nekem položaju nekaj časa vztrajamo, vendar je to že drugo področje - stretching, kjer gre za statično raztezanje. Vsako vajo ponovite od 8 do 10-krat!


Gimnastičnim vajah sledi specialno ogrevanje, kar pomeni, da še posebej ogrejemo tiste dele telesa, ki so pri posamezni športni aktivnosti posebej obremenjeni: če gre za tek, bomo naredili še nekaj vaj tekaške abe­cede. To bomo delali na Bonifiki :).


OHLAJANJE

Ohlajanje je prav tako pomembno kot ogrevanje. Če boste kar končali trening, bo mlečna kislina ostala v krvi in telo bo togo ter utrujeno. Telo morate umiriti počasi, s počasnim tekom ali hojo. Prav tako priporočamo nežno statično raztezanje mišic. Vsak položaj zadržite 15 do 30 sekund. Nekoliko več časa lahko namenite raztezanju tistih mišičnih skupin, ki so bile med vadbo najbolj obremenjene.